تاثیر رشته رباتیک بر آینده کودکان چیست؟

رباتیک، مسیر درخشان به سمت آینده کودکان ما
بدیهی است که یکی از مهمترین سرمایه های هر کشوری، کودکان آن هستند؛ چرا که پرورش بی عیب و نقص کودکان یک جامعه، سبب پیشرفت موفقیت آمیز و روز افزون کشور در دهه های آینده خواهد بود. از آنجایی که هم اکنون شاهد چیرگی تکنولوژی بر جهان هستیم و سایه علوم کامپیوتری بر سر تمامی جوامع افکنده شده است، به راحتی می توان تشخیص داد که مسیرمان برای رسیدن به آینده ای درخشان به کدام سمت می رود. پس باید کودکان و نوجوانانمان را به این راه هدایت کنیم.
علوم کامپیوتری متشکل از زیر شاخه های متعددی هستند که هرکدام از آن ها خدمات مهم و قابل توجهی را به مردم سراسر دنیا ارائه می دهد. اما فعالیت در کدام شاخه منبع بهتری برای بهره برداری گسترده تر از تکنولوژی می باشد؟ آیا می توانیم رشته ای پیدا کنیم که ادغامی از چند شاخه مرتبط با عرصه تکنولوژی باشد؟ جواب این سوال، مثبت است! در ادامه به بررسی این رشته یکپارچه شده و تاثیرات آن در زندگی حال و آینده کودکان خواهیم پرداخت.
شاخه های دخیل در عرصه رباتیک
همانطور که در متن فوق اشاره کردیم رباتیک یکی از پر بارترین شاخه های تکنولوژی شناخته می شود. چرا که به عنوان یک رشته نوپا و نوین، از تلفیق رشته های مهندسی برق (گرایشات الکترونیک و کنترل)، مهندسی مکانیک (گرایش طراحی جامدات) و همچنین مهندسی کامپیوتر ( گرایش نرم افزار) گردآوری شده است. شاید این رشته به اندازه دیگر شاخه های علوم مهندسی شناخته شده نباشد، اما حتی این امر هم نکات مثبتی را در برمیگیرد! از آنجایی که زندگی با ربات ها هدف جامعه جهانی تلقی میشود و از آنجایی که در آینده ای نه چندان دور مبنای پیشرفته بودن کشورها شناخته میشود، افرادی که در این زمینه ایفای نقش میکنند جزو مهمترین افراد جامعه خواهند بود؛ اما این رشته هنوز قله های سرشناسی را فتح نکرده و به دانش آموزان نسل جدید این امکان را میدهد که جزو اولین کسانی باشند که پرچم موفقیتشان را بر فراز قله های رباتیک بگذارند. اما سوال اینجاست که کودک ما چطور می تواند یکی از اشخاص مهم در آینده رباتیک شود؟
پرورش کودکانِ رباتیک کار
قبل از هرچیزی به خاطر بسپارید مهارت ارثی نیست، اکتسابیست. پرورش مهارت در هر سنی میسر است. و چه بهتر که از دوران کودکی شخص، آموزش های لازم به او داده شود تا در سنین بالاتر چندین قدم بزرگ از هم سن و سالانش جلوتر باشد. رباتیک نیز از جمله مهارت هاییست که ثابت کرده برای کودکان بسیار شیرین و خاطره انگیز تلقی می شود. از این رو با هدایت کودکانمان به سوی صنعت رباتیک، علاوه بر فراهم کردن اوقات فراقتشان، مسبب ریشه بستن علوم تکنولوژی در ذهنشان خواهیم شد و با مراقبت و رسیدگی به ریشه دانشی که در ذهن کودک شما پرورش یافته، منتظر شکوفایی وی در آینده ای نچندان دور خواهیم بود…
دخیل بودن آموزش های STEAM در رباتیک
با توجه به سرعت پیشرفت بالایی که همکنون در تمامی صنایع و زمینه ها می بینیم، درمیابیم که چرخه آموزش و یادگیری کودکان نیز باید متناسب با همین سرعت پیش برود. آموزش های STEAM یکی از به روزترین بخش های آموزشی در رباتیک است که خود شامل زیر مجموعه های دیگری می باشد و طبق یک پلتفرم مشخص تدریس می شود.
تجزیه کلمه STEAM بیانگر زیر مجموعه های خود می شود؛ این کلمه اختصار یافته کلماتِ science، technology، engineering، art و mathematic می باشد. به زبان فارسی متد تدریسی اِستیم شامل علوم، فناوری و تکنولوژی، مهندسی، هنر و ریاضیات است. همانطور که در پاراگراف بالا اشاره کردیم این سبک از آموزش تنها بخش کوچکی از مطالب تدریسی رباتیک به کودکان محسوب می شود و منبعی بسیار قوی جهت مسلط ساختن کودکان در تمامی زمینه هاست. نتیجه ای که در آینده از این متد تدریسی حاصل می شود نوآوران خلاق، مهندسان مستعد و رهبران لایق قرن بیست و یکم خواهد بود.
شش قدم در آموزش های STEAM
اجرای فرآیند استیم در کلاس های آموزشی شامل شش مرحله است؛ در هرکدام از این مراحل اهداف تدریس بر پایه آموزش، با محتوای استانداردی است که دانش آموزان را به مسیر حل مشکلات و پاسخگویی به سوالات اساسی هدایت می نماید. حال نگاهی به این مراحل بیاندازیم…
۱.تمرکز
در مرحله اول سوالی برای دانش آموزان مطرح خواهد شد تا به دنبال پاسخی صحیح برای آن باشند. طی این مدت تمرکز افراد باید بر روی حل مسئله از طریق متد استیم باشد. مسئله را بررسی کنید و سپس با کمک عرصه های زیر شاخه، به حل مشکل بپردازید.
۲.جزئیات
در مرحله جزئیات، باید به دنبال عناصری بگردید که به حل مشکل یا یافتن پاسخ سوال مطرح شده کمک می کند. طی این فرایند شما متوجه خواهید شد که دلیل وجود مشکل چیست و یا اینکه نقطه مجهول سوال چه چیزی است. زین پس شما شروع به کشف بسیاری از اطلاعات می کنید و مهارت های کلیدی که پیش زمینه اصلی دانش آموزان برای حل مسئله است انتخاب می شود.
۳.کشف کردن
مرحله اکتشاف، محور انجام پروژه های عملی و انجام تحقیقات صورت می گیرد. زمانی که دانش آموزان در این بخش از یادگیری هستند، پیگیر یافتن راه حل هایی به منظور برطرف کردن مشکل خواهند شد. مدرسان نیز در بهترین موقعیت اند تا ضعف ها و نقاط قوت کودکان را بسنجد بر روی آن ها کار کند.
۴.پیاده سازی
از این نقطه به بعد خوش گذرانی شروع می شود! پس از اینکه دانش آموزان عمیقا صورت مسئله را موشکافی کردند و تمامی جوانب را سنجیدند و راه حلی کشف نمودند، قادر می شوند تا شروع به ایجاد راه حلی با ترکیب خاص خود کنند. در اینجاست که آنها از مهارت ها ، فرایندها و دانش هایی که در مرحله کشف کردن آموخته اند استفاده کنند و آنها را به کار بگیرند.
۵.ارائه دادن
هربار که دانش آموزی موفق به خلق نمودن مسیری برای حل مشکل شد، زمان آن فرا می رسد که از نتیجه مسیری که طی کرده برای دیگران رونمایی کند. هدف از اعمال این مرحله در کلاس های آموزشی، یادگیری ارائه توانایی ها و عرضه تسهیلات و بازخورد های مناسب و چگونگی رو به رویی فرد ارائه دهنده با انتقادات و پیشنهادات است.
۶.پیوند زدن
این مرحله، حلقه این سبک آموزشی را به پایان می رساند. دانش آموزان این شانس را دارند که با توجه به بازخوردی که دریافت نمودند، به مسیرشان جهت دهی کرده و به عملکردشان بهبود ببخشند. با توجه به بازتابی که بازخوردها برای دانش آموزان به همراه دارند در بیشتر مواقع مسبب پیشرفت و ترقی خواهند شد.
مزایای رباتیک برای کودکان
پیش از این با یکی از سبک های دخیل در آموزش رباتیک آشنا شدیم و دریافتیم که چه مزایایی دارد. حال به بررسی دیگر امتیازات آموزش رباتیک در کودکی و رسوخ آن در آینده بپردازیم. شاید تصور کنید آموزش رباتیک تنها به منظور پیشرفت کودک درعلوم پایه است اما دانش آموزان فراتر از این مسائل را می آموزند. درس رباتیک درس زندگیست!
در قدم اول، با کارهای تیمی سروکار دارند. در انجام پروسه هایی که نیازمند تفکر جمعیست، کودکان در میابند که چگونه با اعضای تیم مراوده کنند، نظراتشان را با صراحت بیان کنند و از انتقاد نترسند. علاوه بر تمام این ها، شاهد بودیم که پروژه های دست جمعی چگونه به میزان علاقه ی کودکان برای رفتن به مدرسه و انجام تکالیف افزوده است. گذشته از این، با تقسیم وظایف در کار گروهی، اعضا مستقل بودن، رهبری کردن، مسولیت پذیر بودن و بسیاری از موارد دیگر را فرا می گیرند.
معلمان فعال در این عرصه، نقش بسیار پرنگی را ایفا می کنند. یک مدرس فرهیخته موظف است با تمرکز بر فعالیت تک تک شاگردانش نقاط ضعف و قوتشان را شناسایی کند و از آن ها در مسیر شکوفایی و ترقی شاگردان استفاده نماید. مسولیت سنگینی که به دوش معلمان دلسوز افتاده به وضوح دیده می شود و انتخاب معلمی لایق برای تدریس رباتیک به کودکان، تاثیر بسزایی در آینده آن ها خواهد داشت.
شبکه های اجتماعی نیز از شناخته شده ترین بخش تکنولوژی در قرن بیست و یکم محسوب می شوند. فلذا جزء اموری هستند که دیر یا زود کودک را درگیر خود خواهد کرد. کودکان نیز می توانند با کمک رسانه های اجتماعی خود را به دنیا بشناسانند، به دنبال منبع الهام خود بگردند و از طریق مذاکره با دیگران به تجربیات خودشان بیافزایند. اما فراموش نکنیم که فعالیت کودکان در شبکه های اجتماعی حتما باید تحت نظارت شخصی بالغ تر صورت بگیرد تا به دام تهدیدات اینترنتی گرفتار نشوند.
به طور خلاصه از متن فوق نتیجه گیری می کنیم که:
- رباتیک سبب اکتساب مهارت های لازم در بزرگسالی کودک می شود.
- نقاط ضعف و قوت دانش آموزان را مشخص می سازد.
- سبب تقویت علوم پایه و علاقه مندی دانش آموزان به مدرسه می شود.
- انجام پروژه های تیمی در کنار القا شدن استقلال فردی کودک را پرورش میدهد.
- او را ملزم به یادگیری فعالیت صحیح در شبکه های اجتماعی می کند.
- پرورش کودکان انتقادپذیر و سخت کوش را به همراه خواهد داشت.
این مقاله تنها خلاصه ای از مزایای نامتناهی رباتیک در دنیای کودکان است. که توسط مدرسه رباتیک (Robaticschool) گردآوری شده است. امیدواریم با انتشار این نشریه، آینده ای درخشان را برای کودکانتان رقم بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید